Patriarcha Bartolomej I. udelil Petrovi Solejovi osobnú audienciu

14.11.2008 Medzilaborce

Medzilaborce 14. novembra (TASR) - Najmladšieho autora odbornej literatúry na Slovensku a prezidenta Inštitútu NAPS - Naše Aktivity Pre Slovensko Petra Soleja z Medzilaboriec prijal vo štvrtok (13. 11. ) ekumenický patriarcha ...
Osobná audiencia 21-ročného Soleja u najvyššieho hierarchu pravoslávnej cirkvi na svete sa udiala v raňajších hodinách po slávení eucharistie, kedy ho patriarcha pozval na obed. Okrem kancelára Posvätného synodu Ekumenického patriarchátu Elpidophorosa Lambriniadisa sa na ňom zúčastnili aj siedmi členovia cyperskej delegácie kresťanskej konferencie.
"Osobné stretnutie s Jeho Svätosťou ekumenickým patriarchom Bartolomejom konštantínopolským, ktorý je považovaný za pravoslávneho pápeža sveta, je nesmierne vyznamenanie, nesmierna motivácia robiť dobré duchovné skutky do budúcna, ale aj veľký záväzok. Uvedomujem si, že s Jeho Svätosťou sa nestretávam len ako Peter Solej, ale aj ako mladý východniar, ako gréckokatolík, ako obyvateľ Slovenskej republiky, a to je veľká česť, " uviedol dnes pre TASR Solej. Dodal, že patriarcha sa, počas 15-hodinového obeda zaujímal o spoluprácu Inštitútu NAPS s pravoslávnou cirkvou na Slovensku, ako aj o viaceré aktuálne spoločenské témy, dopady celosvetovej finančnej krízy na Slovensko a pod. Vo večerných hodinách udelil Solejovi osobitnú audienciu v priestoroch svojej pracovne v Istanbule. V jej úvode prevzal ekumenický patriarcha zo Solejových rúk výtlačky jeho piatich knižných publikácií o moderných slovenských platidlách, medailách kremnickej mincovne i o liturgických predmetoch gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku a spoločne s nimi aj sadu piatich strieborných medailí s motívmi pripomínajúcimi narodenie Krista v Betleheme. Sadu medailí vyrazila celosvetovo jedinečná, 680 rokov pracujúca slovenská mincovňa v Kremnici. „Pán Solej, ďakujem za krásne dary, ostatnýkrát som strieborné medaily dostal od ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka, " poznamenal patriarcha, ktorý mladému Medzilaborčanovi pogratuloval k jeho doterajším úspechom, a ktoré duchovný vodca takmer 300 miliónov pravoslávnych veriacich sveta považuje za obdivuhodné. Vzápätí venoval Solejovi výtlačok svojej knihy Porozumenie pravosláviu v dnešných časoch s venovaním, fotografiu z prijatia Jeho Svätosti pápeža Benedikta XVI. na ekumenickom patriarcháte s podpisom, ako aj zlatý krížik, CD nosič s pravoslávnymi spevmi a text vyhlásenia, ktoré na minulomesačnom stretnutí prímasov pravoslávnych cirkví spoločne signovali ortodoxní patriarchovia a metropoliti z celého sveta.
Patriarcha sa počas priateľského rozhovoru zaujímal o ekumenické koncerty Inštitútu NAPS, ktorých cieľom je spájať ľudí, prehlbovať medzináboženský dialóg a podporovať vzájomnú toleranciu. Solej ho zároveň informoval, že na štvrtom ročníka koncertu, ktorý bol podujatím Európskeho roka medzikultúrneho dialógu, sa v Košiciach zúčastnili zbory rímskokatolíckej, evanjelickej, gréckokatolíckej, pravoslávnej a reformovanej cirkvi, ako aj židovskej náboženskej obce zo Slovenska, Maďarska a Ukrajiny. Ekumenické podujatie ukončilo spoločné požehnanie kresťanských biskupov a židovského rabína vo viacerých jazykoch.
Časť spoločného rozhovoru patrila aj spoločenskému dianiu vo svete. Patriarcha informoval Soleja o svojom odhodlaní prehlbovať dialóg medzi Kresťanmi, Židmi a Moslimami, ako aj vyvíjať aktivity na ochranu životného prostredia. Solej si v pravoslávny sviatok sv. Jána Zlatoústeho uctil v Istanbule aj telesné relikvie tohto svätca, ktoré po 800 rokov vrátil pápež Ján Pavol II. konštantínopolskému patriarchovi práve pred štyrmi rokmi.
Patriarcha Bartolomej I. , ktorý je 270. nasledovníkom svätého apoštola Andreja na tróne konštantínopolského arcibiskupa, udelil Solejovi v závere osobitnej audiencie svoje apoštolské požehnanie a stretnutie ukončil slovami: „Peter, toto je Tvoja prvá návšteva na patriarcháte, ale určite nie posledná. Nepamätám si, aby som pred Tebou vítal v Konštantínopole nejakého iného Slováka a nezabudni, na ekumenickom patriarcháte si kedykoľvek vítaný. "
Peter Solej je najmladším autorom odbornej literatúry na Slovensku. Svoju prvú knihu vydal ako štrnásťročný žiak základnej školy a momentálne pripravuje vydanie šiestej knihy, reprezentačnej knihy o slovenskej korune a eure, ktorú pod záštitou slovenského premiéra Roberta Fica odprezentuje 3. decembra v Bratislave. Venuje sa modernému slovenskému peňažníctvu, medailérstvu a liturgickým predmetom slovenských gréckokatolíkov. Študuje na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Je držiteľom vysokého rezortného ocenenia Ministerstva školstva SR, Ceny Andyho Warhola, bronzovej medaily Univerzity Mateja Bela a striebornej plakety Národného zhromaždenia Maďarskej republiky.
 

Vyberte región